Institutiile statului au posibilitatea de a investi masiv anul acesta in echipamente informatice, in aparatura si in alte dotari pe care nu si le-au permis pana acum.
Economistii avertizeaza ca aceste cumparaturi pot arunca in aer deficitul bugetar si recomanda creditele esalonate pe mai multi ani pentru achizitiile publice.
Institutiile statului vor avea in 2008 bugete consistente pentru achizitiile publice. Ministerul Apararii poate incheia, de pilda, contracte de maximum 3,2 miliarde de euro, care pot fi finantate prin credite esalonate pe mai multi ani, potrivit Legii bugetului. Ministerul Sanatatii va cumpara in luna martie echipamente medicale in valoare totala de peste 196 de milioane de euro. Alte institutii publice au anuntat, la randul lor, investitii substantiale in computere si autoturisme. Analistii economici atrag atentia asupra faptului ca deficitul bugetar ar putea ajunge pe buza prapastiei in cazul in care creditele impresionante prevazute pentru investitii nu vor fi esalonate pe mai multi ani. "In acest an vor fi foarte multi bani pe piata achizitiilor publice si toate cheltuielile se vor face in primele luni ale anului, pentru ca vin alegerile, se schimba conducerile institutiilor si toata lumea vrea sa faca achizitii inainte de acest moment", a aratat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. El a avertizat ca deficitul bugetar ar putea creste semnificativ in urma unor astfel de achizitii si a apreciat ca trebuie gasite solutii de plata esalonata pentru institutiile care ies pe piata achizitiilor.
Potrivit Legii bugetului de stat pe 2008, Ministerul Apararii Nationale poate incheia contracte la sume ce depasesc prevederile bugetare, in limita unui nivel al creditelor de maximum 10,9 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro), aproximativ 2,38% din PIB. Ministerul Sanatatii a anuntat ieri ca va achizitiona in luna martie echipamente medicale in valoare totala de peste 196 milioane de euro, constand in tomografe, incubatoare, angiografe, electrocardiografe, echipamente de anestezie si terapie intensiva, de radiologie si de chirurgie. "Actiunea privind dotarea spitalelor cu echipamente de performanta va continua in 2008 si va fi completat parcul de ambulante pana la 2.500 de unitati", a precizat ministrul de resort, Eugen Nicolaescu.
Acest an se prefigureaza a fi unul foarte bun si din punctul de vedere al vanzarilor de computere si alte echipamente informatice catre institutiile statului. Numai Ministerul Educatiei va cheltui pentru programul de informatizare a scolilor aproape 180 milioane de lei (52,9 milioane de euro). Banii vor fi alocati pentru cumpararea de PC-uri, astfel incat, dupa cum preciza ministrul Cristian Adomnitei, nici o scoala sa nu mai duca lipsa de acest echipament. Tot Ministerul Sanatatii va cheltui, din sursele proprii aprobate in buget, 47,6 milioane de lei pentru achizitionarea a peste 11.000 de calculatoare portabile, a cartelelor de acces la internet, a imprimantelor si a serviciilor integrale pentru cabinetele de medicina de familie, precum si 18,4 milioane de lei pentru sisteme informatice de inalta performanta pentru unitatile sanitare din tara. Posta Romana a anuntat, la randul ei, ca intentioneaza sa achizitioneze in leasing echipamente IT in valoare de 33,68 milioane lei (10 milioane euro).
O parcurgere sumara a anunturilor de intentie publicate de institutiile publice in Monitorul Oficial dezvaluie ca in 2008 vor fi solicitate in continuare echipamente informatice si tehnologice, piese de schimb pentru masini, echipamente etc., dar si servicii de consultanta sau realizarea studiilor de fezabilitate pentru diferite obiective de investitii.
Laptopuri si masini, in "cosul" de achizitii
Institutiile si companiile de stat au cumparat anul trecut autoturisme, laptopuri si televizoare de circa 50 milioane de euro (cele mai multe contracte fiind incheiate pe final de an, inainte de restituirea la buget a sumelor necheltuite) si au angajat alte cheltuieli, estimate tot la 50 milioane de euro, transmite Mediafax. Pe lista institutiilor care au cumparat anul trecut masini figureaza Regia Protocolului de Stat (noua autoturisme si doua autoutilitare), Ministerul Apararii (15 Dacia Logan Prestige, sapte Dacia Logan Laureate si alte cinci autoturisme de oras cu confort sporit), STS (19 masini), SPP (sase autoturisme Mercedes-Benz, 36 BMW-uri, doua Volkswagen Touareg, 80 Dacia Logan, 40 Renault Mégane Sedan), Inspectia Muncii (67 masini), Registrul Auto Roman (99 autoturisme), mai arata Mediafax.
SURSA: romania libera